Blomster

Om oss

Mona bak disken i butikken Hitra Gårdsmat

Hitra Gårdsmat holder til på Helgebostadøya. Her bor vi med gummistøvler på trappa, kuer og kalver, drivhus med druer og ostegrotte. Hitra Gårdsmat produserer økologisk, upasteurisert ost av kumelk som vi har fått mange hyggelige priser for. Osten finner du på mange fine restauranttallerkener og i butikker med god smak rundt i hele landet. På Hitra Gårdsmat kan du både bestille gårdsbesøk, oppleve ostesmaking og få servert kortreist gårdsmat.

De forrige eierne Bodil og Yngvar fraktet et par kuer over sundet på en flåte og sa tvi tvi. 40 år senere yrer det av liv på Trygvegården på Helgebostad, alias Hitra gårdsmat. Gården har et totalareal på 2161 dekar og drives av Mona Alexandra Nynes og Lars Nynes.

50289279878 245683c7c8 o

Hils på en gård med eldgammel historie

Et gammelt sagn forteller at etter svartedauen var det røyk bare fra to hus på Hitra. Den ene plassen var Smågesjø og den andre Helgebostad. I mange år så Helgebostad ut til å bli fraflyttet selv om det bare skilte noen få meter over vannet til Hitra ved sørenden av øya. Så ble et gammelt krantårn ble kjøpt fra det nedlagte Kullkompaniet i Trondheim og benyttet som bru og i 1983 ble veiforbindelse åpnet.

Fra 1891 til 1913 jaktet tyskeren Ernst Leverkusen hjort på Helgebostad og her hadde han også et lite jaktslott. Til tross for noe ombygging eksisterer hovedbygningen fortsatt på samme sted den dag i dag, til stedet hører også med en kai ved Straumfjorden bygd av stein som fortsatt står nærmest intakt.

En snill og dyrevennlig arv

For 40 år siden overtok Bodil Birkeland og Yngvar Sæther den sagnomsuste gården og la grunnen for hvordan vi driver i dag; ikke bare med prisbelønte oster men de la også lista for hvordan dyrene skal behandles: Her er det madrasser på gulvet i fjøset, klø-børster i hver binge, og ammetanter som deler melka si med små som ikke finner melk hos mor. Et godt liv for dyrene er det som driver oss på Hitra Gårdsmat, og her finnes det bare glade kyr. Å drive gård med et hjerte for dyra er en del av arven vi fører videre på Helgebostad, og vi har mange gode naboer og samarbeidspartnere som hjelper oss å få det til.

På gården vår er det mye som foregår uansett årstid. Ofte har vi skoleklasser som vil komme på besøk, vi tar imot bedrifter og private som vil smake på ost og vin i grotta eller som vil bestille middag på Oppløftet; restaurantloftet over ysteriet. Vi har nå innført faste besøkelsestider, slik at vi har bedre forutsigbarhet i å ta vare på gårdsdriften.

Nå baker vi også egne surdeigsbrød som serveres nystekte ved bordet når du skal spise kortreist hos Hitra Gårdsmat.