Gårdstidene

Den gyldne høsten

De aller beste dagene er de som starter om sommeren men strekker seg helt inn i høsten med høy himmel og lav, gylden sol.

50289279878 245683c7c8 o

I livet på gården har hver måned har sine overraskelser og sin naturlige mening, fra september-innhøstingen av grønnsakene, plukking av de vakre vindruene i drivhuset til årets geléproduksjon og ikke minst kvigene som kommer hjem fra utmarksbeite.

Blomster hitrag

For snart skjønner også dyra at det er godt og varmt innomhus, en kalv blir endelig født og natta går med til å passe på mor så det ikke blir noe melkebetennelse eller annet tull i fjøset.

Jeg ønsker meg grønn dør på huset vårt - og bestiller den før jeg får sjansen til å angre.

Sommerblomstene visner og de knallrosa nyperosene knopper seg, i etasjen over ostegrotta produseres store, melkehvite oster som blir forsiktig lagt i formene sine. Og under bakkenivå, i selveste grotta, ligger flere på lager, kanskje er vi heldige og får en utmerkelse for noen av dem også på neste matfestival?

Kurv hitrag

Denne høsten har vi bestemt oss for å begynne å brygge øl, alt er kjøpt inn og det blir spennende å se om vi får til den smaken som gjør at fagfolk sier at til ost er det enda bedre med øl enn med vin!

Kløuvskjæring er også noe vi driver med nå etter en lang utesommer, vi går over dyrene våre og sjekker at alt er i orden med store som små – for eksempel våre Maine Coon-katter som har valgt å få kattungene på kontoret i 2 etasje der vi bor.

Høtstmorgenene er kommet med kjøligere luft og en siste slått med rundballer må til. Det er bare å komme seg ut i den gyldne morgendisen over åkeren, sistemann får ta kuskitkjøringa, nødvendig den også!

Brød

Melet fyker over benken og ovnen står som regel på 200 grader for tiden; jeg øver meg på surdeigsbrødene vi skal servere på Oppløftet mens jeg begynner å glede meg så smått til jul her jeg står. Lars kommer og får en skive med smør på, men synes det er litt tidlig med julestemning, han lurer mer på om vi kommer til å få tid til å starte med verandaen.

Det er så mye man vil gjøre på en gård når det er høst, og korte dager å gjøre det på før kulda kommer og nettene blir mørke. Men da er det i hvert fall lov til å tenke på jul igjen, med julebordsgjester og booking av vinsmaking i Ostegrotta!

Har du ikke bestilt, send en SMS til XXX med en gang. Vi svarer deg mellom ølbrygging, ysting og raking av bladene som samler seg på gårdsplassen – god gylden høst til deg fra gården på øya!

Mona